Inklusionskriterier er: klinisk og paraklinisk lakunært infarkt i cerebrum.
Infarktet skal verificeres på CT- eller MR-skanning (jvf. TOAST kriterierne) og patenterne skal kunne tale- og læse dansk og ikke have kognitive deficits, som kan hindre deres deltagelse.
Intervention:
Træningsgruppen træner 15 minutters høj-intensitetstræning 5 dage om ugen i 12 uger. Patienterne tilbydes at låne en kondicykel med hjem, så de har let adgang til minimum én træningsform.
Yderligere kontaktes patienterne ugentligt via sms eller telefon med motiverende henvendelser.
Alle patienter testes med spørgeskema og fysiske tests ved start, 3, 6 og 12 mdr. efter apopleksi.
Primært effektmål: Graded Cycling Test med Talk Test .
Sekundære effektmål: endothelfunktion (EndoPAT), fysisk aktivitet (Physical Activity Scale og accelerometer), stressniveau (Ullmeter), livskvalitet (WHO-5 well-being Index), kognitiv funktion (Montreal Cognitive Assessment), træthed (Multidimensional Fatigue Inventor), depression (Major Depression Inventory), blodtryk, blodprøver og MR-scanning efter et år.
Resultater:
71 patienter blev inkluderet i studiet hvoraf 63 patienter gennemførte studiet.
Det lykkedes at få flere patienter i træningsgruppen til at udøve høj-intensitets træning og i længere tid end kontrolgruppen. Trods et højere aktivitetsniveau fra baseline til post-intervention var det ikke muligt at identificere en signifikant forskel mellem grupperne målt på kondition, risikofaktorer for stroke, symptomer efter stroke eller målt på blodprøver.
Konklusion:
Hjemmebaseret høj-intensitets træning var gennemførbar og sikker at udføre for patienter med et lakunært infarkt, dog uden effekt målt på de objektive parametre (kondition, risikofaktorer for stroke, følger efter stroke og blodprøver).
Fremtidige studier ønskes til at undersøger lang-tids effekten af hjemmebaseret høj-intensitets træning og mulige metoder til at øge kondition efter et lakunært infarkt.
Projektleder/kontaktperson:
Forsknings- og udviklingsfysioterapeut, Ph.d.-studerende
Rikke Steen Krawcyk
Tlf.: 3868 6159
Skriv til forskning- og udviklingsfysioterapeut Rikke Steen Krawcyk
Sted hvor projektet udføres:
Herlev og Gentofte Hospital, matrikel Herlev
Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme og Fysio- og Ergoterapi.
Forventet tidsforløb:
Projektet er afsluttet og artikel er publiceret i internationalt tidsskrift.
Læs artiklen her