Patienter
med stomi i Region Hovedstaden følges i stomiklinikker op til et år efter deres
operation. I Stomidatabasen i Region Hovedstaden er klinisk data indsamlet
rutinemæssigt siden 2007. Para-stomale buler er en komplikation til stomi, der
forventes at forekomme hyppigt, men præcist estimat kendtes ikke. Studiets
formål var at undersøge incidens og risikofaktorer for parastomal buledannelse
hos patienter med ileostomi eller kolostomi.
Metode:
I et registerstudie-design blev data fra Stomidatabasen linket med data fra Dansk Anæstesi database. Den kumulative incidens over det første år fra operation blev plottet med Kaplan-Meier estimat, hvor død og tilbagelægning af stomi blev håndteret som 'competing risks'. Risikofaktorer blev undersøgt med justering for potentielle confoundere.
Resultater:
I en studiepopulation med 5019 observationer var den kumulative incidens (med competing risks) 36 % ved 400 dage efter operation. Alder, kolostomi, hankøn, alkoholforbrug og laparoskopi var forbundet med en øget risiko for parastomal buledannelse. Sammenlignet med cancer var inflammatorisk tarmsygdom forbundet med en nedsat risiko for parastomal buledannelse, mens diverticulitis var forbundet med øget risiko. Placering af peristomalt net og placering af stomi gennem separat incision var også forbundet med nedsat risiko. Der blev hverken fundet øget eller nedsat risiko for parastomal buledannelse for BMI, ASA score, rygning, akut kirurgi og præoperativ stomimarkering.
Perspektivering:
Parastomal buledannelse ses hos en ud af tre patienter med en stomi allerede efter det første år. Estimater for risikofaktorer skal primært ses som hypotesegenererende. Forebyggende tiltag synes relevante at undersøge, da parastomal buledannelse er en hyppig komplikation, og eksisterende behandlingsmuligheder har begrænsninger.