Hovedpine - generelt

Mange børn og unge oplever at have hovedpine på et tidspunkt i deres barndom. 
De fleste har det heldigvis kun en gang i mellem, men nogle børn og unge lider af hovedpine så hyppigt, at det påvirker deres liv og livskvalitet.

Hvis man som forælder er bekymret for sit barns hovedpine, eller hvis hovedpinen har indvirkning på barnets liv og udgør et problem for barnet, skal man kontakte en læge. 

Hovedpine-sygdomme har mange årsager

Helt overordnet inddeler man hovedpine-sygdomme i to grupper:

  • Primære hovedpinesygdomme
    - fx migr​æne eller spændings-hovedpine
  • Sekundære hovedpinesygdomme
    - se nedenfor

Primær hovedpine

De fleste børn med hovedpine lider af spændings-hovedpine og migræne, som er sygdomme, der i sig selv opstår i barnets krop. 

Smerten er generelt et resultat af muskelspændinger eller midlertidige ændringer i hjernens signalstoffer under anfaldet. 

Triggerfaktorer

Mange ting kan udløse hovedpinen, når man først lider af sygdommen - fx mangel på væske, manglende måltider, ændringer i vejret, stress og uregelmæssig søvn.
Sådanne faktorer, der udløser hovedpinen, kaldes triggerfaktorer.

Sekundær hovedpine

Sekundære hovedpine er forårsaget af en anden sygdom, fx infektion med feber eller hjernerystelse. Eller den kan skyldes, at man har taget for meget hovedpine-medicin i for lang tid - såkaldt medicin-overforbrugs-hovedpine (MOH).

Forældre er ofte bekymret for, om barnets hovedpine skyldes en tumor i barnets hjerne, men det er heldigvis yderst sjældent tilfældet.

Redaktør