Sygdomme hos nyfødte (neonatologi)

Behandling af Nyfødte

Der er omkring 5.500 fødsler om året på Herlev Hospital (2018). Behandling af Nyfødte, sengeafsnit 1 har regionsfunktion og servicerer fødegangen/ barselsafsnittet og varetager behandling og pleje af:

  • Tidligt fødte børn, som er født ned til 12 uger før terminen (dvs. fra 29. svangerskabsuge) og børn med lav fødselsvægt fra ca. 1000 gram
  • Syge nyfødte børn
  • Børn, hvor der er psyko-sociale problemstillinger i familien, som skal afklares før de kan komme hjem

Hvis vi har plads, indlægges også:

  • Børn op til 3-4 mdr. -  fx børn med behov for CPAP-behandling pga. luftvejsinfektioner.
Neonatal-afsnittet har kapacitet til 20 indlagte børn + 6-8 børn indlagt i hjemmet. Der er 700 - 800 indlæggelser om året, hvoraf de fleste børn er født til terminen. 
De tidligt fødte børn udgør dog omkring af 60 % af sengedagene på afsnittet, som også kan foregå i hjemmet via THO ordningen (Tidligt Hjemme Ophold). Den sidste del af indlæggelsesforløbet (mens børnene fortsat har sonde og skal lære at spise) er barnet således derhjemme og THO-sygeplejersker fra afsnittet laver hjemmebesøg. Der er ca. 120 børn om året på THO (2018).

Vi har en ambulant funktion med omkring 1.800 besøg årligt (2018). De ambulante besøg udgøres af børn, der har været indlagt, med behov for ambulant opfølgning (fx meget tidligt fødte børn) og ny-henviste børn fra egen læge yngre end 4 måneder.  

Forskningsprojekter

Deltagelse i neonatologiske multicenter-undersøgelser

Monofaglige sygeplejerskeprojekter

  • Ernæring
  • Hud-mod-hud
Redaktør