Videre til indhold. |

Hop til indhold
Sådan vil denne side se ud når den bliver printet. Dog uden denne boks.
Annullér print og gå tilbage til siden.
 

Tilbage til menuen

Nakkefoldskanning og blodprøve

Alle gravide i Danmark får tilbudt en vurdering af risikoen for Downs syndrom hos fosteret.
Blodprøve
 

Undersøgelsen kan vise, hvor sandsynligt eller usandsynligt det er, at dit ufødte barn har Downs syndrom (tidligere kaldt mongolisme). Jo ældre du er, jo større er risikoen.

Både nakkefoldsskanning og blodprøve (doubletest) foregår på Herlev Hospital.

Downs syndrom skyldes en kromosomfejl. Det er den hyppigste årsag til alvorligt mentalt handicap. Ofte er der også misdannelser.

Det kan være vanskeligt at forholde sig til risiko for sygdom hos dit foster. Inden du tager imod tilbuddet om at få foretaget nakkefoldsskanning og doubletest, er det vigtigt, at du føler dig godt informeret. Du kan læse mere på disse sider. 

Når du føler, at du har fået den information du har brug for, kan du bestille en tid til nakkefoldsskanning eller individuel information. Se faktaboks i næste spalte.


BLODPRØVE - DOUBLETEST
Ved blodprøven måler vi to stoffer i dit blod. Niveauet af disse stoffer er som regel anderledes ved graviditeter, hvor fosteret har Downs syndrom.

Blodprøven skal tages i perioden fra du er 8 uger og 1 dag og helst inden 10 uger og 0 dage.

Blodprøven tages på Klinisk Biokemisk Afdeling - se faktaboks i næste spalte.

NAKKEFOLDSKANNING
Nakkefolden måles ved ultralydsskanning i perioden 11 uger og 2 dage til 14 uger og 1 dag. Det mest optimale tidspunkt for undersøgelserne er, når du er cirka 12 uger henne.

Vi måler størrelsen af en lille væskefyldt fortykkelse i fosterets nakke. Hos fostre med Downs syndrom er denne fortykkelse som regel større end hos raske fostre.

Tykkelsen af nakkefolden kan altså være med til belyse risikoen for, om fosteret har Downs syndrom. Det foregår ved en ultralydsskanning, der varer cirka 30 minutter. Normalt bliver du skannet på maven af en specialuddannet jordemoder (sonograf).


HVOR STOR ER RISIKOEN?
Både blodprøven og nakkefoldsskanningen er ufarlig for mor og barn.

Undersøgelserne kan ikke give dig et endeligt svar på, om dit ufødte barn har Downs syndrom, men udelukkende fortælle, hvor stor risikoen er.

Lav risiko: Hos de fleste viser undersøgelserne, at risikoen er lav. Hvis risikoen er mindre end 1 ud af 300 (for eksempel 1 ud af 1000) er der ingen grund til flere undersøgelser. Downs syndrom er ikke udelukket, men du ved nu, at risikoen er lille.

Du vil stadig få tilbudt den rutinemæssige misdannelsesskanning i 18.–20. uge.

Høj risiko: Hos en lille del (cirka 5 % af alle gravide) viser undersøgelserne, at risikoen er høj. Hvis risikoen er større end 1 ud af 300 (for eksempel 1 ud af 200), vil vi tilbyde dig en samtale.

Her vil du få oplysninger om yderligere undersøgelser og få tilbudt moderkage- eller fostervandsprøve, som kan afgøre spørgsmålet.
Fandt du hvad du søgte?

Kunne du bruge indholdet? Har du en kommentar til hvordan siden er opbygget?

Siden levede op til mine forventninger:

(Indtast navn og email, hvis du ønsker svar på din kommentar)

Webredaktør
Karina Fischer Blom
Email:Lzmk@39NgnYB.dk